Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 20 avhandlingar som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Bortom syndakatalogen : en studie av svensk frikyrklig etik från 1930-talet till 1990-talet

    Författare :Björn Cedersjö; Centrum för teologi och religionsvetenskap; []
    Nyckelord :HUMANIORA; HUMANITIES; History of the Christian church; systematisk och praktisk ; Kristen teologi allmän; Moral; Ethics; Value; Virtue; Ethical knowledge; Bible; Decision making; Christian Ethics; Christian Life Style; Divorce; Marriage; Church Discipline; Remarriage; “The World”; Free Church; Baptist; Pentecostal; systematic and practical Christian theology; General; Kristna kyrkans historia; Bibelvetenskap;

    Sammanfattning : The dissertation describes and characterises ethical reflection in the Swedish Free Churches during the period from the 1930s to the 1990s. It is built primarily on two sources of material. LÄS MER

  2. 2. Bedömning av läsförståelse - och sen då? : bedömning av meningsskapande i en kommunövergripande bedömningsprocess

    Författare :Helena Sjunnesson; Malmö högskola; []
    Nyckelord :bedömning; fallstudie; löst kopplade system; performativitet; specialpedagogik;

    Sammanfattning : Kommuners upprättande av lokala bedömningsprogram, där vad som sker i den pedagogiska praktiken ska utvärderas och kontrolleras, kan ses som exempel på hur en utvidgad bedömningskultur på internationell och nationell nivå transformerats till lokal nivå. I denna studie undersöks vilka konsekvenser en utökad bedömningskultur kan få för såväl pedagoger som för elever och undervisningsmiljö. LÄS MER

  3. 3. Understanding Weather effects on, in, and from large Herbivore Population Dynamics

    Författare :Lena Månsson; Biologiska institutionen; []
    Nyckelord :NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES; monitoring; management; data collection; Ecology; Ekologi; indirect effects; vegetation; modeling; time series analysis; precipitation; weather; population dynamics; Large herbivores;

    Sammanfattning : Large herbivores are monitored for various reasons in many areas around the world. Data from such monitoring can be of varying degree of detail and extent. Several studies have shown that we need extensive amounts of data with a high degree of detail to be able to understand anything from it. LÄS MER

  4. 4. To mourn and resist stigma : Narration, meaning-making and self-formation after a parent’s suicide

    Författare :Anneli Silvén Hagström; Margareta Hydén; Ulla Forinder; Robert Neimeyer; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Grief; identity; Internet; narrative; stigma; suicide; theatre; youth; Identitet; Internet; narrativ; självmord; sorg; stigma; teater; ungdomar;

    Sammanfattning : Grief following a parent’s suicide has been called ‘the silent grief’: due to a prevailing stigma connected to suicide as a mode of death, the parent cannot be talked about. This silenced or distorted communication complicates grieving youths’ meaning reconstruction centred on the question of why the parent committed suicide – a question inevitably linked to queries of who the deceased parent was, and that ultimately triggers thoughts about who oneself has become in the light of this experience. LÄS MER

  5. 5. Bra mat och dåliga varor : Om förtroendefulla relationer och oroliga reaktioner på livsmedelsmarknaden

    Författare :Charlotta Ljungberg; Sociologi; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Management of enterprises; Sociology; direct-marketing; consumer reaction; distrust; trust; food system; food consumption; management; Food and drink technology; Företagsledning; Sociologi; Livsmedelsteknik;

    Sammanfattning : This dissertation takes up the consequences of the transition from a traditional to a modern food system. According to some researchers, the modernization of food production has led to a crisis of confidence in today’s food system and consumers are said to experience alienation, gastro-anomie, and distrust towards food products (see Murcott, Mennell & Van Otterloo 1992; Fischler 1980; 1988). LÄS MER