Sökning: "nutrition and psychology"

Hittade 5 avhandlingar innehållade orden nutrition and psychology.

  1. 1. Ekologisk mat och psykisk hälsa : unga vuxnas existentiella relation till mat som strategi för välbefinnande

    Författare :Elisabeth von Essen; Sveriges lantbruksuniversitet; Sveriges lantbruksuniversitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES;

    Sammanfattning : Med utgångspunkt i eko-psykologin och ett livsvärldsfenomologiskt perspektiv beskrivs unga vuxnas val av ekologisk mat som en naturbaserad form av självterapeutisk intervention för att förbättra psykisk hälsa. Syftet med undersökningen var att försöka förstå hur unga vuxna aktivt använder relationen mellan kropp och mat i vardagen som del av en strategi för att uppnå välbefinnande och bättre hantera existentiella problem och ängslan inför framtiden. LÄS MER

  2. 2. Psychiatric disorders in Swedish elite athletes : Prevalence, comorbidity and life stories

    Författare :Cecilia Åkesdotter; Johan Franck; Göran Kenttä; Andrew C. Sparkes; Claudia L. Reardon; Gymnastik- och idrottshögskolan; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Samhällsvetenskap Humaniora; Social Sciences Humanities;

    Sammanfattning : The aim of this thesis is to explore psychiatric disorders in Swedish elite athletes.The first study investigates a) the prevalence of symptoms of psychiatric disorders, b) the prevalence of mental health problems, defined by psychological suffering and impairment>2 weeks, c) the usefulness of sport-specific instruments in indicating clinical levels of psychiatric symptoms, and d) the life history of psychiatric disorders. LÄS MER

  3. 3. Psychological consequences of moral labelling in the built environment

    Författare :Andreas Haga; Patrik Sörqvist; Maria Johansson; Högskolan i Gävle; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Eco-label effect; performance; perception; judgment; moral labels; social judgement; lamp; label; miljöetiketteringseffekt; prestation; perception; bedömning; moraliska etiketter; sociala bedömningar; lampor; etikett; Hållbar stadsutveckling; Sustainable Urban Development;

    Sammanfattning : Climate change is strongly linked to human behavior and technologies, and many of the barriers to sustainable behavior are rather psychological than technological. More sustainable technologies and food products have been introduced to combat climate change, most often labeled with morally loaded labels such as “organic” or “environmentally friendly”. LÄS MER

  4. 4. Development of an Evidence-Based Sport Psychological Training Program for Young Elite Athletes

    Författare :Johan Michael Wikman; Anne-Marie Elbe; Reinhard Stelter; Gertrud Pfister; Mette Krogh Christensen; Chris Harwood; Denmark Copenhagen Copenhagen University Exercise and Sport Department of Nutrition; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Sport psychology; talent development; intervention; mixed methods;

    Sammanfattning : Sport psychological training seems to be a viable way of facilitating development and performance for adult athletes, and even though sport psychological training for young athletes is less investigated, research indicates that talented athletes can benefit from sport psychological training as well. The aim of this thesis is to review and add to the current knowledge on sport psychological training for young elite athletes, and to investigate sport psychological interventions for young elite athletes. LÄS MER

  5. 5. Mechanisms of flavor perception : how odor and taste interact when we eat

    Författare :Robin Fondberg; Karolinska Institutet; Karolinska Institutet; []
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Every time we eat, our brains are bombarded with sensory information from the olfactory and gustatory modalities. Through a binding process that is not fully understood, the odor and taste are then merged into flavor, a unitary sensation that appears to arise from inside the mouth. LÄS MER