Sökning: "taste"
Visar resultat 21 - 25 av 182 avhandlingar innehållade ordet taste.
21. Det ekte, det gode og det coole : Södra teatern og den dialogiske formasjonen av mangfoldsdiskursen
Sammanfattning : The thesis analyses the continuously changing discourse of cultural diversity. The focus of this study is the ways in which this discourse is shaped within contemporary Swedish cultural politics in general, and how it unfolds and further changes through the specific activities performed by a cultural institution in Stockholm – Södra teatern. LÄS MER
22. Moulin Rouge på svenska : Varietéunderhållningens kulturhistoria i Stockholm 1875‐1920
Sammanfattning : Syfte med den här avhandlingen är att empiriskt kartlägga framväxten och utvecklingen av varietéunderhållningen i Stockholm 1870-1920, för att kunna förstå både förhållandet till dess transnationella förebilder, ekonomiska dynamik, kulturella dragningskraft, samt förklara hur genren kom att uppfattas i den offentliga debatten. Med teorier hämtade från Antonio Gramsci och Pierre Bourdieu diskuteras varietéerna som ett uttryck för det sena 1800-talets samhällsförändringar och marknadskapitalistiska dynamik, som bl. LÄS MER
23. Små lån, fattiga vänner : Om betydelsen av symboliskt och socialt kapital för mikrofinansanvändare i tre kenyanska organisationer, 2002-2006
Sammanfattning : The aim of the thesis is to investigate how poor people are viewed on an international policy level and what role the social context has for microfinance users. The study uses research methods such as text analysis, interviews and observations. LÄS MER
24. Pharmacometric Characterization of Postprandial Responses and Taste Perception in Individuals with Obesity
Sammanfattning : Obesity is a major health epidemic worldwide and occurs when long-term excess of energy intake beyond energy utilization leads to an increase in adipose tissue. Energy balance is coordinated by the central nervous system regulation of appetite and adaptive thermogenesis via a complex array of neuropeptides which communicate to the periphery by various circulating measures dictating the utilization of various energy sources such as, carbohydrates, fat, or protein. LÄS MER
25. Sweet Taste Perception in Relation to Oral and General Health
Sammanfattning : The aims of this thesis were to study the difference in sweet taste perception, dental caries and BMI between three different geographical areas (Italy, Mexico and Saudi Arabia) and to elucidate the relationship of sweet taste perception with caries and BMI. Dietary habits were also assessed in relation to sweet taste perception in Saudi Arabia. LÄS MER