Sökning: "taste"

Visar resultat 21 - 25 av 182 avhandlingar innehållade ordet taste.

  1. 21. Det ekte, det gode og det coole : Södra teatern og den dialogiske formasjonen av mangfoldsdiskursen

    Författare :Helene Egeland; Erling Bjurström; Johan Fornäs; Billy Ehn; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :HUMANIORA; HUMANITIES; Cultural diversity; Cultural politics; Södra teatern; Authenticity; Orientalism; Taste; Sweden; Kulturelt mangfold; Kulturpolitikk; Södra teatern; Autentisitet; Orientalisme; Smak; Sverige; Cultural heritage and cultural production; Kulturarv och kulturproduktion;

    Sammanfattning : The thesis analyses the continuously changing discourse of cultural diversity. The focus of this study is the ways in which this discourse is shaped within contemporary Swedish cultural politics in general, and how it unfolds and further changes through the specific activities performed by a cultural institution in Stockholm – Södra teatern. LÄS MER

  2. 22. Moulin Rouge på svenska : Varietéunderhållningens kulturhistoria i Stockholm 1875‐1920

    Författare :Björn Ivarsson Lilieblad; Peter Aronsson; Marie C. Nelson; Pelle Snickars; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :Cultural history; visual culture; popular culture; turn of the century 1900; urbanity; hegemony; taste; Kulturhistoria; visuell kultur; populärkultur; sekelskiftet 1900; urbanitet; hegemoni; smak; HUMANITIES and RELIGION; HUMANIORA och RELIGIONSVETENSKAP;

    Sammanfattning : Syfte med den här avhandlingen är att empiriskt kartlägga framväxten och utvecklingen av varietéunderhållningen i Stockholm 1870-1920, för att kunna förstå både förhållandet till dess transnationella förebilder, ekonomiska dynamik, kulturella dragningskraft, samt förklara hur genren kom att uppfattas i den offentliga debatten. Med teorier hämtade från Antonio Gramsci och Pierre Bourdieu diskuteras varietéerna som ett uttryck för det sena 1800-talets samhällsförändringar och marknadskapitalistiska dynamik, som bl. LÄS MER

  3. 23. Små lån, fattiga vänner : Om betydelsen av symboliskt och socialt kapital för mikrofinansanvändare i tre kenyanska organisationer, 2002-2006

    Författare :Emilia Liljefrost; Ylva Hasselberg; Ulf Jonsson; Uppsala universitet; []
    Nyckelord :microfinance; poverty reduction; categorizing the poor; international discourse; Kenya; symbolic capital; social capital; habitus; taste; trust; norms; Christianity; social belonging; entrepreneurship; Kenya; fattigdomsbekämpning; finansiella tjänster; mikrokrediter; mikrofinans; socialt kapital; symboliskt kapital; smak; habitus; sociala sammanhang; Ekonomisk historia; Economic History;

    Sammanfattning : The aim of the thesis is to investigate how poor people are viewed on an international policy level and what role the social context has for microfinance users. The study uses research methods such as text analysis, interviews and observations. LÄS MER

  4. 24. Pharmacometric Characterization of Postprandial Responses and Taste Perception in Individuals with Obesity

    Författare :Jennifer Leohr; Maria Kjellsson; Andrew Hooker; Martin Adiels; Uppsala universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; pharmacometrics; mechanism-based; categorical modeling; obesity; triglycerides; glucose homeostasis; taste perception; linked categorical;

    Sammanfattning : Obesity is a major health epidemic worldwide and occurs when long-term excess of energy intake beyond energy utilization leads to an increase in adipose tissue. Energy balance is coordinated by the central nervous system regulation of appetite and adaptive thermogenesis via a complex array of neuropeptides which communicate to the periphery by various circulating measures dictating the utilization of various energy sources such as, carbohydrates, fat, or protein. LÄS MER

  5. 25. Sweet Taste Perception in Relation to Oral and General Health

    Författare :Heba Ashi; Göteborgs universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; BMI; Caries prevalence; Children; Dental caries; Dietary habits; Obesity; Plaque pH; Pregnancy; Sweet taste perception;

    Sammanfattning : The aims of this thesis were to study the difference in sweet taste perception, dental caries and BMI between three different geographical areas (Italy, Mexico and Saudi Arabia) and to elucidate the relationship of sweet taste perception with caries and BMI. Dietary habits were also assessed in relation to sweet taste perception in Saudi Arabia. LÄS MER