Sökning: "restaurangbranschen"

Hittade 3 avhandlingar innehållade ordet restaurangbranschen.

  1. 1. Maktens fantasier och servicearbetets praktik : arbetsvillkor inom hotell- och restaurangbranschen i Malmö

    Författare :Paula Mulinari; Agneta Stark; Kirsti Niskanen; Woukko Knocke; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Service work; work; inequality; intersectionality; labour process; gender; racialization; class; hotel and restaurant branch; Servicearbete; arbete; ojämlikhet; intersektionalitet; arbetsprocess; kön; genus; rasifering; etnicitet; klass; hotell- och restaurangbranschen; Gender studies; Genus;

    Sammanfattning : I denna studie utforskas relationen mellan lönearbete och ojämlikhet inom servicearbete ur ett feministiskt perspektiv. Teoretiskt förenar avhandlingen ett arbetsprocess- och ett intersektionellt perspektiv med syfte att fånga variationen och mångfalden i de maktrelationer som formar servicearbete. LÄS MER

  2. 2. Ämnade för restaurangarbete? : Om politisk styrning och lågutbildade ungdomars väg fram till arbetsmarknadens tröskel

    Författare :Jack Lainpelto; Institutionen för tjänstevetenskap; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; restaurangbranschen; arbetslösa; styrning; momssänkning; makt; yrkesval; självförverkligande; intresse; tevekockar; sanningspraktiker; labour market; policies; unemployment; occupational choice; restaurant work; low skill; interest; self realization; confessions; TV chefs; ; truth practices;

    Sammanfattning : A significant part of the labour market debate is devoted to issues concerning problematic youth. Expressions like “the lost generation” is coined to address the very core of the matter. It captures the difficulties for low-skilled young people to gain a sustainable work life in an education-oriented society. LÄS MER

  3. 3. Att gestalta måltider – mise en place, dukning och servering : En metodstudie i servitörens hantverkskunnande

    Författare :Lars Eriksson; Åsa Öström; Gunnar Almevik; Mikael Wiberg; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; tidsgeografi; estetik; restaurang; yrkeskunskap; hantverksforskning; metod; tyst kunskap; sinnliga bedömningar; uppmärksamhet;

    Sammanfattning : I restaurangbranschen har rationaliseringar tvingats fram och kunskap efterfrågas i mindre omfattning. Syftet med avhandlingen är därför att utveckla begrepp och pröva metoder för att återge och förmedla procedurer och göranden i hantverk för att därigenom visa vad som är servitörens yrkeskunskap. LÄS MER