Sökning: "polysaccharide interactions"

Visar resultat 1 - 5 av 50 avhandlingar innehållade orden polysaccharide interactions.

  1. 1. Probing Interactions between Bio-Fibre Components

    Författare :Niklas Nordgren; Mark Rutland; Harry Brumer; Vincent Bulone; KTH; []
    Nyckelord :NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES; AFM; QCM-D; cellulose; xyloglucan; surface forces; friction; colloidal probe; nanotribology; biomimetic; enzymatic; polysaccharide; self assembly; grafting; thiol; spring constant; calibration; photodetector calibration.; Surface and colloid chemistry; Yt- och kolloidkemi;

    Sammanfattning : I den här avhandlingen har atomkrafts mikroskopi (AFM) och kvartskristall mikrovåg med dissipation (QCM-D) används för att undersöka interaktioner i bio-fiber modell system av cellulosa och xyloglukan (XG); en naturligt förekommande polysackarid viktig för tillväxt av träd och andra växter. Dessutom har det avgörande momentet av friktionskrafts-kalibrering studerats för att erhålla noggranna och kvantitativa resultat med kolloidal prob AFM. LÄS MER

  2. 2. Wood xylan and modified xylan - Solubilization, film formation and water interactions

    Författare :Chonnipa Palasingh; Chalmers tekniska högskola; []
    Nyckelord :TEKNIK OCH TEKNOLOGIER; ENGINEERING AND TECHNOLOGY; LANTBRUKSVETENSKAPER; AGRICULTURAL SCIENCES; adsorption; thin film; periodate oxidation; polysaccharide;

    Sammanfattning : Wood xylans are biopolymers that are valuable for future materials and renewable engineering solutions. In this study, xylan solubility in polar solvents and film formation were investigated. LÄS MER

  3. 3. Phase separation, aggregation and gelation of a charged helixforming polysaccharide in aqueous salt solution

    Författare :Johan Borgström; Fysikalisk kemi; []
    Nyckelord :NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES; Physical chemistry; polysaccharide; physical gel; ion binding; carrageenan; liquid crystal; polymer; Fysikalisk kemi;

    Sammanfattning : The phase behaviour and gelation of the anionic polysaccharide kappa-carrageenan (KC) in different salt solutions was studied. The specific site binding of certain anions and certain cations to the KC helix was used as a means of controlling the interactions. LÄS MER

  4. 4. Computational Analysis of Carbohydrates : Dynamical Properties and Interactions

    Författare :Robert Eklund; Göran Widmalm; Sören B. Engelsen; Stockholms universitet; []
    Nyckelord :NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES; Carbohydrate; DFT; ab initio; docking calculations; Molecular dynamics; Langevin Dynaimcs; structure analysis; carbohydrate-protein interaction; Chemical shift calculations; Spin spin coupling constants.; Organic chemistry; Organisk kemi;

    Sammanfattning : In this thesis a computational complement to experimental observables will be presented. Computational tools such as molecular dynamics and quantum chemical tools will be used to aid in the interpretation of experimentally (NMR) obtained structural data. LÄS MER

  5. 5. Polysaccharide interactions with plasma lipoproteins and lipoprotein lipase

    Författare :Per-Henrik Iverius; Uppsala universitet; []
    Nyckelord :MEDICINE; MEDICIN;

    Sammanfattning : .... LÄS MER