Sökning: "nutrition smärta"

Visar resultat 1 - 5 av 8 avhandlingar innehållade orden nutrition smärta.

  1. 1. Vara steget före : Bedömning av patienters smärta, näringstillstånd och hudkostym

    Författare :Carina Bååth; Christina Lindholm; Karlstads universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; assessment; assessment tool; skin; nutrition; pain; registered nurse; enrolled nurse; bedömning; bedömningsinstrument; hudkostym; näringstillstånd; sjuksköterska; smärta; undersköterska; Nursing; Omvårdnad; Nursing Science; Omvårdnad;

    Sammanfattning : Det övergripande syftet var att beskriva och jämföra sjuksköterskors och underskö­terskors bedömningar av patienters smärta, näringstillstånd och hudkostym samt de­ras uppfattningar om att använda bedömningsinstrument. Vidare att beskriva sjuk­sköterskors och undersköterskors uppfattningar om hur de bedömer patienters smärta, näringstillstånd och hudkostym. LÄS MER

  2. 2. Amputation for vascular disease. Prognostic factors for healing, long-term outcome and costs

    Författare :Magnus Eneroth; Lund Ortopedi; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; costs; deep foot infections; supplementary nutrition; prognostic factors; outcome; diabetes mellitus; Amputation; vascular disease; Surgery; orthopaedics; traumatology; Kirurgi; ortopedi; traumatologi;

    Sammanfattning : General characteristics and outcome was evaluated in 177 consecutive patients who underwent a major amputation in a defined population. Smoking and diabetes lowered the mean amputation age. Healing failure at six months was seen in 24% of transtibial and in 11% of transfemoral amputees. LÄS MER

  3. 3. Assessments of well-being in caring of patients undergoing surgery for gastrointestinal cancer. Studies of nutrition, activities of daily living and health related quality of life

    Författare :Kerstin Ulander; Institutionen för hälsovetenskaper; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Pancreatic cancer; Nutritional status; Health related quality of life; Energy intake; Colorectal cancer; Activities of daily living; Assessment; Surgical nursing.; Surgery; orthopaedics; traumatology; Kirurgi; ortopedi; traumatologi;

    Sammanfattning : The aim was to study some aspects of patients´ well-being, related to nutrition, activities of daily living and health related quality of life, when undergoing major gastrointestinal cancer surgery. Chart documentations (N=45) of patients undergoing subtotal pancreatectomy were studied, and showed the patients' well-being to be affected, although it was not possible to fully evaluate the results of the assessments and the care given. LÄS MER

  4. 4. Elevers föreställningar om kroppens organ och kroppens hälsa utifrån ett skolsammanhang

    Författare :Pernilla Granklint Enochson; Gustav Helldén; Britt Lindahl; Schoultz Jan; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Science of education; Human body; Lower secondary school; Understanding of the human body; Health; Digestive organs; Excretions organs; Painkiller; Naturvetenskapernas didaktik; förståelse; grundskolans senare del; människokroppen; hälsa; matspjälkning; utsöndringsorgan; värktablett; Subject didactics; Ämnesdidaktik; Pedagogics and Educational Sciences; Pedagogik och Utbildningsvetenskap;

    Sammanfattning : Denna avhandling har fokus på 88 elevers föreställningar om vad som händer i kroppen då de äter en smörgås, dricker vatten och sväljer en värktablett. Sedan har jag studerat hur dessa föreställningar påverkar deras kunskaper vad det gäller kroppens fysiologi och deras ställningstagande i hälsofrågor. LÄS MER

  5. 5. Perioperative regimens for patients undergoing elective hip or knee arthroplasties

    Författare :Andreas Harsten; Anestesiologi och intensivvård; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Anaesthetic techniques; dietary carbohydrates; length of hospital stay; total knee arthroplasty; total hip arthroplasty;

    Sammanfattning : Background: Elective knee and hip arthroplasty are common surgical procedures. Improved anaesthetic and nutritional care has the potential of increasing patient satisfaction and reducing length of hospital stay (LOS). LÄS MER