Sökning: "njutning"

Visar resultat 1 - 5 av 8 avhandlingar innehållade ordet njutning.

  1. 1. Feministiska fantasier : mellan marknad och feminism

    Författare :Johanna Lauri; Malin Rönnblom; Angelika Sjöstedt Landén; Jenny Gunnarson Payne; Umeå universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; popular feminism; post feminism; social innovation; feminist business; activism; discourse theory; psychoanalysis; fantasy; enjoyment; Sweden; populärfeminism; postfeminism; social innovation; feministiska företag; aktivism; diskursteori; psykoanalys; fantasi; njutning; Sverige; feminism; genusvetenskap; gender studies;

    Sammanfattning : Feminism is highly visible in contemporary Sweden. The government labels itself feminist, artists and influencers take a stand for feminism, businesses are branded with feminist advertising and feminist tropes and symbols are visible on clothes, art and jewellery. What this kind of feminism means is not always easy to discern. LÄS MER

  2. 2. När kroppen inte räcker till : Assisterad kroppslig omvårdnad i livets slut på vård- och omsorgsboende

    Författare :Bodil Holmberg; Ingrid Hellström; Jane Österlind; Karin Josefsson; Ersta Sköndal Bräcke högskola; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Anhöriga; Autonomi; Äldre personer; Kroppslig omvårdnad; Palliativ vård; Undersköterskor; Vård- och omsorgsboende; Välfärd; Värdighet; Människan i välfärdssamhället; Palliativ vård; The Individual in the Welfare Society; Palliative Care;

    Sammanfattning : Det övergripande syftet med denna avhandling var att belysa vård i livets slut på vård- och omsorgsboende, med inriktning mot den kroppsliga omvårdnaden, utifrån äldre personers, undersköterskors och anhörigas perspektiv. Avhandlingen bygger på fyra delstudier. LÄS MER

  3. 3. Hellraiser : om Clive Barkers film

    Författare :Anna Arnman; Lars Gustaf Andersson; Bo Florin; Filmvetenskap; []
    Nyckelord :HUMANIORA; HUMANITIES; HUMANIORA; HUMANITIES; Monstrous; Aesthetics; Cenobites; Sexuality; Family; House; Religion; 80´s horror films; Humanities; Humaniora; Konstvetenskap; Art History; Allmän och jämförande litteraturvetenskap; Genre; General and comparative literature; Horror; Body; Horror; Film; Film Studies;

    Sammanfattning : In this dissertation I will discuss horror film as a genre and study how Hellraiser relates to its themes and problems. First I describe the production of the film and after that I present Clive Barker - his background, authorship, film-making and artwork. Next I study the problems of the genre and the different ways in which this genre is defined. LÄS MER

  4. 4. Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal : health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity

    Författare :Erika Rapp [Nordin]; Åsa Öström; Inga-Britt Gustafsson; Judith Annett; Inger M. Jonsson; Mai-Lis Hellénius; Örebro universitet; []
    Nyckelord :Abdominal fat; Basic tastes; Bitterness; BMI; Coronary heart disease; Dietary fat content; Eating context; Food; HDL-cholesterol; Health promotion; Intervention; Meal; Perception; Preference; PROP; Beska; BMI; Bukfetma; Fetthalt; Grundsmaker; HDL-kolesterol; Hjärtinfarkt; Hälsa; Intervention; Mat; Måltidsmiljö; Preferens; PROP; Sensitivitet; Culinary Arts and Meal Science; Måltidskunskap; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : Det övergripande syftet var att undersöka mat- och måltidsrelaterade faktorer som bidragande orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdom.I en sensorisk studie jämfördes individer som insjuknat i hjärtinfarkt med en frisk kontroll-grupp med avseende på preferens för mat med hög respektive låg fetthalt, smakkänslighet för grundsmakerna (surt, beskt, salt, sött, umami och metalliskt) samt det beska ämnet 6-n-propylthiouracil (PROP). LÄS MER

  5. 5. Mjölk - en kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi

    Författare :Håkan Jönsson; Avdelningen för etnologi; []
    Nyckelord :HUMANIORA; HUMANITIES; dairy; milk; food culture; new economy; cultural economy; material culture; consumption; functional foods; Cultural anthropology; Øresund; etnologi; Kulturantropologi; ethnology;

    Sammanfattning : This dissertation is to be regarded as a contribution to the discussion about a "cultural economy". The aim of the study is to gain a perspective as to how a new economy can be shaped and take its place in everyday life, as well as identify the cultural values and ideas created in the process, by analysing the production and consumption of dairy products. LÄS MER