Sökning: "måltider"

Visar resultat 11 - 15 av 37 avhandlingar innehållade ordet måltider.

  1. 11. Towards Defence In Depth In Diabetes Glucose Self-Management

    Författare :Fredrik Ståhl; Institutionen för reglerteknik; []
    Nyckelord :TEKNIK OCH TEKNOLOGIER; ENGINEERING AND TECHNOLOGY; TEKNIK OCH TEKNOLOGIER; ENGINEERING AND TECHNOLOGY; Diabetes; model; insulin action; postprandial glucose;

    Sammanfattning : Diabetes is a disease characterized by insufficient capacity to regulate the blood glucose level. In insulin-dependent diabetes, multiple daily injections of insulin have to be administered. In-between scheduled visits to the care provider, the patient has to manage the glucose control independently. LÄS MER

  2. 12. Fysik som lärområde i förskolan. Möjligheter för barns begynnande lärande

    Författare :Jonna Larsson; Göteborgs universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Förskola; lärande; fysik; friktion; ljud;

    Sammanfattning : Licentiatuppsatsen handlar om fysik som lärområde i förskolan där barns vardagserfarenheter liksom lärares arbete är centralt. Syftet med studien är att studera barns möjligheter för begynnande lärande kring friktion respektive ljud. LÄS MER

  3. 13. Måltidsgörarens utmaningar : komplexiteten i det medvetna måltidsgörandet

    Författare :Cecilia Magnusson Sporre; Inger M. Jonsson; Marianne Pipping Ekström; Håkan Jönsson; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; etisk reflektion; FAMM; gastronomisk diskurs; gastronomisk utbildning; komplexitet; medveten måltid; mjuka värden; offentlig måltid; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : I denna avhandling synliggörs måltidsgörarna, en omfångsrik grupp med skilda kompetenser och yrkesprofessioner. Det gemensamma är att alla är delaktiga i måltidsgörandet genom planering, tillagning och service av måltider serverade i olika verksamheter. LÄS MER

  4. 14. Antioxidant Capacity in Fruit and Vegetables -Cultivar Variation - Storage Conditions - Human Antioxidant Status

    Författare :Jessica Nilsson; Tillämpad biokemi; []
    Nyckelord :NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES; human plasma antioxidants; Brassica; strawberry; pea; cultivar; ABTS; FRAP; Total antioxidant capacity; TAC; Food and drink technology; Livsmedelsteknik;

    Sammanfattning : The health-promoting effects of fruits and vegetables have been extensively discussed during the past decade since epidemiologic studies have shown relations between increased intake of fruit and vegetables and decreased incidences of several chronic diseases. It has been suggested that antioxidants are a main contributors to the observed effects, for example by acting as scavengers of free radicals. LÄS MER

  5. 15. Exploring material things in family life : Morality and intimacy in sibling- and child-parent interaction

    Författare :Emilia Zotevska; Asta Čekaitė; Ann-Carita Evaldsson; Anna Martín Bylund; Susan Danby; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Family; Children; Materiality; Interaction; Everyday life; Familj; Barn; Materialitet; Interaktion; Vardagsliv;

    Sammanfattning : This study examines the everyday family life of 12 families across Sweden. The study aims to explore the ways in which material things figure in the enactment of everyday family life, that is, how family life is accomplished in interaction between children, parents and material things during everyday activities. LÄS MER