Sökning: "ett fett"

Visar resultat 1 - 5 av 142 avhandlingar innehållade orden ett fett.

  1. 1. Ett fett liv : En artikulering av viktordningen på bas av överviktiga människors erfarenheter

    Författare :Aimée Ekman; Bengt Richt; Gunilla Tegern; Eklina Oinas; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :The weight order; ordering; form; action perspective; grounded theory; fat studies; critical perspective; fatness; overweight; body weight; experience; Viktordningen; ordnande; form; handlingsperspektiv; grounded theory; fat studies; kritisk fetma forskning; fetma; övervikt; kroppsvikt; erfarenhet;

    Sammanfattning : Syftet med den här avhandlingen är att utveckla en begreppslig och teoretiserande förståelse för villkor och möjligheter i överviktiga personers handlingsliv. Med utgångspunkt i intervjuer med femton feta svenskar har slutpunkten för studien kommit att bli en artikulering av processer och subprocesser inom viktordningen. LÄS MER

  2. 2. Altered body composition in adults with complex congenital heart disease

    Författare :Karna Johansson; Camilla Sandberg; Bengt Johansson; Thomas Mooe; Mats Börjesson; Umeå universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Adults with complex congenital heart disease; ACHD; body composition; skeletal muscle; lean mass; muscular strength; sarcopenia; bone; bone mass; bone mineral density; bone health; osteoporosis; fat; fat mass; obesity; Vuxna med medfödda hjärtfel; vuxna med komplexa medfödda hjärtfel; komplexa medfödda hjärtfel; kroppssammansättning; skelettmuskel; styrka; sarkopeni; ben; benmassa; bendensitet; osteoporos; fett; fettmassa; obesitas; kardiologi; Cardiology;

    Sammanfattning : Introduction: Thanks to achievements in paediatric heart surgery and medicine, the population of adults with surgically repaired or palliated congenital heart defects is growing. Many of these adults have reduced exercise capacity, weaker muscular strength and shorter height, all of which suggest an altered body composition. LÄS MER

  3. 3. Nutrition in the second year of life. Effects of different milk compositions on dietary intakes, growth and metabolism

    Författare :Johan Svahn; Lund Pediatrik; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; protein intake; nitrogen; iron fortification; iron intake; growth; fatty acids; fat metabolism; fat intake; energy intake; dietary intake; blood lipids; cow´s milk; cholesterol; Amino acids; children; protein metabolism.; Pediatrics; Pediatri;

    Sammanfattning : In the diet for young children, whole cow´s milk is the major contributor of calories, protein and saturated fat, but it supplies little iron and polyunsaturated fat. Although several recommendations exist for the composition of formula, recommendations for the composition of milk for young children are lacking. LÄS MER

  4. 4. Role of lipoprotein structure and dynamics in disease development : from atherosclerosis to Covid-19

    Författare :Yubexi Y. Correa M.; Marité Cárdenas; Valeria Rondelli; Malmö universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Health and society; Hälsa och samhälle;

    Sammanfattning : Lipoproteins play a crucial role in lipid metabolism, serving as carriers for lipids such as cholesterol and triglycerides in the bloodstream. Atherosclerosis is a complex cardiovascular disease characterized by the accumulation of cholesterol-rich plaques in arterial walls, leading to narrowed and hardened arteries. LÄS MER

  5. 5. Peocolipase and enterostatin- Functions during high-fat feeding

    Författare :Catarina Rippe; Cellulär biomekanik; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Medicine human and vertebrates ; high-fat diet; obesity; lipase; uncoupling protein; procolipase; enterostatin; Medicin människa och djur ;

    Sammanfattning : Enterostatin is a peptide formed in the stomach and intestine during the activation of pancreatic/gastric procolipase. Procolipase is a necessary cofactor for lipase. These two proteins contribute to the breakdown of dietary triglycerides in the intestine. LÄS MER