Sökning: "SOCIAL SCIENCES Other social sciences Culinary Arts and Meal Science"

Visar resultat 6 - 10 av 17 avhandlingar innehållade orden SOCIAL SCIENCES Other social sciences Culinary Arts and Meal Science.

  1. 6. Improved Meal Offerings in Tourist Destinations Provided by Professional Practitioners

    Författare :Lotte Wellton; Inger M Jonsson; Ute Walter; Tobias Nygren; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; restaurant work; meal offering; time; professionalization; education; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : Restaurants are central to the growth of a tourist destination, and rural, small-restaurant owners/managers are important actors in the development of attractive meal offerings. There is a lack of research scrutinising the skills and knowledge that may contribute to the growth of small-sized restaurant businesses. LÄS MER

  2. 7. Growth of schoolchildren : studies on somatic growth and deviant growth patterns such as weight loss and obesity and aspects of intake of breakfast and food items

    Författare :Bente B. Nilsen; Agneta Yngve; Bo Werner; Jonas Ludvigsson; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; growth; body mass index; overweight; weight loss; body weight; malnutrition; breakfast intake; food habits; schoolchildren;

    Sammanfattning : The overall aim of this thesis is to explore somatic growth, and deviant growth patterns as episodes of weight loss and obesity development, including some aspects of meal patterns and food intake.Methods: The thesis includes four studies, two cross-sectional studies (Paper I and II), and two longitudinal studies (Paper III and IV). LÄS MER

  3. 8. The "ity" factor in hospital meals : Performing, experiencing, and understanding hospitality within the hospital frame

    Författare :Ann-Sofie Jonsson; Åsa Öström; Inger M Jonsson; Maria Nyberg; Erwin Losekoot; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; older patients; hospital; hospitality; mealtime experiences;

    Sammanfattning : The overall aim of this thesis was to explore how the notion of hospitality could be used as a perspective to understand the meal provision within a hospital frame. Of interest was how patients (>65 years of age) experience their mealtimes together with perspectives from the ones serving the meals. LÄS MER

  4. 9. Måltidsgörarens utmaningar : komplexiteten i det medvetna måltidsgörandet

    Författare :Cecilia Magnusson Sporre; Inger M. Jonsson; Marianne Pipping Ekström; Håkan Jönsson; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; etisk reflektion; FAMM; gastronomisk diskurs; gastronomisk utbildning; komplexitet; medveten måltid; mjuka värden; offentlig måltid; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : I denna avhandling synliggörs måltidsgörarna, en omfångsrik grupp med skilda kompetenser och yrkesprofessioner. Det gemensamma är att alla är delaktiga i måltidsgörandet genom planering, tillagning och service av måltider serverade i olika verksamheter. LÄS MER

  5. 10. Att gestalta måltider – mise en place, dukning och servering : En metodstudie i servitörens hantverkskunnande

    Författare :Lars Eriksson; Åsa Öström; Gunnar Almevik; Mikael Wiberg; Örebro universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; tidsgeografi; estetik; restaurang; yrkeskunskap; hantverksforskning; metod; tyst kunskap; sinnliga bedömningar; uppmärksamhet;

    Sammanfattning : I restaurangbranschen har rationaliseringar tvingats fram och kunskap efterfrågas i mindre omfattning. Syftet med avhandlingen är därför att utveckla begrepp och pröva metoder för att återge och förmedla procedurer och göranden i hantverk för att därigenom visa vad som är servitörens yrkeskunskap. LÄS MER