Sökning: "SOCIAL SCIENCES Other social sciences Culinary Arts and Meal Science"
Visar resultat 6 - 10 av 17 avhandlingar innehållade orden SOCIAL SCIENCES Other social sciences Culinary Arts and Meal Science.
6. Improved Meal Offerings in Tourist Destinations Provided by Professional Practitioners
Sammanfattning : Restaurants are central to the growth of a tourist destination, and rural, small-restaurant owners/managers are important actors in the development of attractive meal offerings. There is a lack of research scrutinising the skills and knowledge that may contribute to the growth of small-sized restaurant businesses. LÄS MER
7. Growth of schoolchildren : studies on somatic growth and deviant growth patterns such as weight loss and obesity and aspects of intake of breakfast and food items
Sammanfattning : The overall aim of this thesis is to explore somatic growth, and deviant growth patterns as episodes of weight loss and obesity development, including some aspects of meal patterns and food intake.Methods: The thesis includes four studies, two cross-sectional studies (Paper I and II), and two longitudinal studies (Paper III and IV). LÄS MER
8. The "ity" factor in hospital meals : Performing, experiencing, and understanding hospitality within the hospital frame
Sammanfattning : The overall aim of this thesis was to explore how the notion of hospitality could be used as a perspective to understand the meal provision within a hospital frame. Of interest was how patients (>65 years of age) experience their mealtimes together with perspectives from the ones serving the meals. LÄS MER
9. Måltidsgörarens utmaningar : komplexiteten i det medvetna måltidsgörandet
Sammanfattning : I denna avhandling synliggörs måltidsgörarna, en omfångsrik grupp med skilda kompetenser och yrkesprofessioner. Det gemensamma är att alla är delaktiga i måltidsgörandet genom planering, tillagning och service av måltider serverade i olika verksamheter. LÄS MER
10. Att gestalta måltider – mise en place, dukning och servering : En metodstudie i servitörens hantverkskunnande
Sammanfattning : I restaurangbranschen har rationaliseringar tvingats fram och kunskap efterfrågas i mindre omfattning. Syftet med avhandlingen är därför att utveckla begrepp och pröva metoder för att återge och förmedla procedurer och göranden i hantverk för att därigenom visa vad som är servitörens yrkeskunskap. LÄS MER