Sökning: "Basic tastes"

Hittade 5 avhandlingar innehållade orden Basic tastes.

  1. 1. Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal : health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity

    Författare :Erika Rapp [Nordin]; Åsa Öström; Inga-Britt Gustafsson; Judith Annett; Inger M. Jonsson; Mai-Lis Hellénius; Örebro universitet; []
    Nyckelord :Abdominal fat; Basic tastes; Bitterness; BMI; Coronary heart disease; Dietary fat content; Eating context; Food; HDL-cholesterol; Health promotion; Intervention; Meal; Perception; Preference; PROP; Beska; BMI; Bukfetma; Fetthalt; Grundsmaker; HDL-kolesterol; Hjärtinfarkt; Hälsa; Intervention; Mat; Måltidsmiljö; Preferens; PROP; Sensitivitet; Culinary Arts and Meal Science; Måltidskunskap; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : Det övergripande syftet var att undersöka mat- och måltidsrelaterade faktorer som bidragande orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdom.I en sensorisk studie jämfördes individer som insjuknat i hjärtinfarkt med en frisk kontroll-grupp med avseende på preferens för mat med hög respektive låg fetthalt, smakkänslighet för grundsmakerna (surt, beskt, salt, sött, umami och metalliskt) samt det beska ämnet 6-n-propylthiouracil (PROP). LÄS MER

  2. 2. Eczema in young children : aspects of clinical investigation and treatment

    Författare :Gunilla Norrman; Karin Fälth-Magnusson; Magnus Borres; Linköpings universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; allergy; eczema; skin tests; food allergy; food challenge; IgG4; IgE; elimination diet; SCORAD; children; infants; adolescents; Allergology; Allergologi;

    Sammanfattning : Bakgrund: Eksem förekommer hos 10-20% av barn i hela världen. En tredjedel av barnen med eksem har födoämnesallergi. Hos de flesta växer födoämnesallergin bort innan skolåldern. Förbättrat kliniskt omhändertagande och bättre förståelse av hur klinisk tolerans uppkommer är viktiga mål för forskning inom barnmedicin. LÄS MER

  3. 3. Negotiating healthy eating : Lay, stakeholder and government constructions of official dietary guidance in Sweden

    Författare :Karolin Bergman; Paulina Nowicka; Elin Lövestam; Signild Vallgårda; Uppsala universitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; dietary guidance; official dietary guidelines; healthy eating discourse; holistic dietary advice; reductionism; Kostvetenskap; Food; Nutrition and Dietetics;

    Sammanfattning : This thesis approaches dietary guidance as socio-culturally produced and comprised in a specific historical context. The work is premised on the position that ideas and understandings of healthy eating are discursively constructed, and that we form our understandings of the world, ourselves and others through discourse. LÄS MER

  4. 4. Nutritional consequences in children undergoing chemotherapy for malignant disease

    Författare :Inger Skolin; Yigael Finkel; Umeå universitet; []
    Nyckelord :paediatric oncology; chemotherapy; food intake; taste alteration;

    Sammanfattning : Background: Chemotherapy has side effects that may interfere with food intake. Children suffering from a malignant disease are subjected to treatment with chemotherapy. They may therefore become at risk of undernutrition during the period of treatment. LÄS MER

  5. 5. A behavioral defense against disease

    Författare :Georgia Sarolidou; Karolinska Institutet; Karolinska Institutet; []
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Animals, including humans, have evolved under the continuous selection pressure posed by pathogens. As a result, we have developed a set of physiological mechanisms to combat pathogens – the immune system. However, engaging the immune system in this battle can be costly, unnecessarily so in cases when pathogens can be avoided. LÄS MER