On the Extraction of Essential Oils by Supercritical Carbon Dioxide and its Influence on the Mesomorphic Phase Structures

Detta är en avhandling från Food Technology, Lund University

Sammanfattning: Popular Abstract in Swedish Essentiella oljor från eukalyptusblad, Eucalyptus camaldulensis Dehn., utvunna genom destillation (HD) och superkritisk koldioxid (SC-CO2) -extraktion har jämförts. Utvalda huvudkomponenter från oljorna visar att komponenter i extrakt från SC-CO2 har övervägande högre molekylvikt än i dem från HD. Fysikalisk-kemiska egenskaper som molekylvikt, ångtryck och steriska faktorer, samt förhållanden vid SC-CO2 extraktion hänförs till skillnader i oljornas sammansättning. Miljöeffekter på kvalitén hos essentiella oljor utvunna från samma genotyp av eukalyptus behandlade med samma metoder diskuteras. Monoterpenerna 1,8-cineole, limonene och a-pinene, som finns i betydande mängd i olja från eukalyptusblad, blandningar av dessa, samt tre eukalyptusoljor från olika genotyper, E. dives, E. polybractea och E. Radiata, studerades med avseende på löslighet i komprimerad CO2 (SC-CO2 och flytande CO2, (LCO2). I allmänhet uppvisar rena blandningar högre löslighet i SC-CO2. Sammansättningen hos eukalyptusolja behandlad i LCO2 var jämförbar med den som erhölls i SC-CO2 vid högsta tryck och temperatur. Eftersom det finns polära lipider i eukalyptusblad är det viktigt att även studera interaktioner mellan lipider, vatten, SC-CO2 och essentiella oljor. Flytande kristallina egenskaper och extraherbarhet hos monoolein-vattensystem med SC-CO2 diskuteras. Den mest anmärkningsvärda observationen i undersökningen var förlusten av nativ kristallin struktur och det låga utbytet av monoolein i monoolein-vattensystem vid den högsta vattenhalten (18 vikt%) vid temperaturer mellan 35°C och 65°C. Dessa effekter förklaras med interaktioner mellan SC-CO2, vatten och monoolein, vilka leder till olika aktivitet hos vatten respektive monoolein i den aktuella fasen. Vidare har två modellsystem bestående av monoolein och vatten eller sojalecitin och vatten tillsammans med cineole och SC-CO2 använts för att studera fasbeteende. En generell observation är att den flytande kristallina strukturen kvarstår även vid överskott av SC-CO2. Det kan därför antas att lipidstrukturer i växtens vävnad kan finnas kvar även efter extraktion med SC-CO2 och bidra till de effekter som observerats vid extraheringsförsöken.

  Denna avhandling är EVENTUELLT nedladdningsbar som PDF. Kolla denna länk för att se om den går att ladda ner.