Den humana mjölkens lipaser egenskaper och fysiologiska aspekter

Detta är en avhandling från Umeå : Umeå universitet

Författare: Olle Hernell; Umeå Universitet.; [1974]

Nyckelord: NATURVETENSKAP; NATURAL SCIENCES;

Sammanfattning: I avhandlingen visas att: Human mjölk innehåller två lipaser. Det ena är ett serum-stimulerat lipas (lipoprotein lipas). Lipoprotein lipaser är enzymer som har en central roll i den normala katabolismen av de triglyceridrika plasma- lipoproteinerna. Lipaset har sannolikt inte någon fysiologisk funktion i mjölken. En metod beskrivs med vilken lipaset har renats ca 9 500 gånger från mjölk. Det serum-stimulerade lipaset från human mjölk har de klassiska egen­skaperna för ett serum-stimulerat lipas (lipoprotein lipas). Med en immunologisk metod visas att lipaset korsreagerar med motsvarande lipaser i bovin mjölk och human postheparin plasma. Slutsatsen är att det serum-stimulerade lipaset i human mjölk är väl värt att studera eftersom det mycket väl kan ha många egenskaper gemensamma med de fysiologiskt aktiva och viktiga humana serum-stimulerade lipaserna. Det andra lipaset i human mjölk, det gallsalt-stimulerade lipaset, har en låg substratspecificitet. Gallsalter stimulerar enzymaktiviteten mot alla substrat som testats. Mot mjölkens egna triglycerider är lipaset helt inaktivt i frånvaro av gallsalter. I närvaro av gall- salter spjälkar lipaset alla tre esterbindningarna i triglycerid- molekylen så att slutprodukterna blir fria fettsyror och glycerol. Gallsalter skyddar lipaset mot olika typer av inaktivering, t ex mot inaktivering av tarmens proteinnedbrytande enzymer. Det är sanno­likt att gallsalternas effekt beror på att de direkt interagerar med enzymproteinet. Lipaset visas ha sådana egenskaper att det väsentligt skulle kunna bidraga till den spjälkning av mjölktriglyceriderna som sker i tarmen hos den nyfödde.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE AVHANDLINGEN I FULLTEXT. (PDF-format)