Dietary change for sustainable food systems: Effects on climate, land use and health

Detta är en avhandling från Lund University (Media-Tryck)

Sammanfattning: Popular Abstract in Swedish Vilken typ av mat vi konsumerar och hur den produceras har stor inverkan på vår miljö och hälsa. Den globala livsmedelsproduktionen ockuperar drygt en tredjedel av världens markyta, står för runt 30 % av den totala klimatpåverkan och är identifierad som ett av de största hoten mot vår miljö. Vi lever också i en värld där nästan en miljard människor går hungriga och ännu fler lider av problem relaterade till övervikt och fetma. Mot denna bakgrund är det lätt att ifrågasätta hållbarheten i dagens livsmedelssystem. Målet med det här arbetet har varit att bidra till ny kunskap om hur hållbarheten i dagens livsmedelssystem kan förbättras. Avhandlingen innehåller två artiklar som främst fokuserar på följande två frågeställningar: I) Vilka metodaspekter är viktiga vid bedömning av miljö- och hälsoeffekter av dieter? II) Hur kan förändrade matvanor påverka dietens klimatpåverkan, markbehov och näringsinnehåll? För att beräkna matens miljöpåverkan används livscykelanalys medan hälsopåverkan uppskattas från näringsinnehållet i olika livsmedel. Miljö- och hälsopåverkan från olika dieter beräknas därefter med hjälp av scenarioanalys då dessa data kombineras med verkliga och möjliga konsumtions- och produktionsmönster. Effekten av förändrade matvanor utvärderas i jämförelse med miljö- och hälsopåverkan från dagens matvanor samt uppsatta miljömål och näringsrekommendationer. För att besvara frågeställning I analyseras hur val av data, metod och antagande kan påverka beräkningar av miljö- och hälsoeffekter av dieten. Resultaten visar att medvetenhet om variationer och osäkerheter i data och metoder kan vara avgörande för en korrekt användning och tolkning av resultaten. Statistik för hur mycket kött vi äter kan exempelvis redovisa dubbelt så hög konsumtion om den beskriver den tillgängliga mängden rått kött inklusive ben jämfört med om statistiken beskriver den uppätna mängden tillagat kött. Analysen av frågeställning II visar att förändrade matvanor kan minska klimatpåverkan och markbehovet från vår diet med upp till 50 % och samtidigt bidra till en bättre hälsa. Enligt resultaten beror potentialen för att minska miljöpåverkan främst på hur mycket och vilken typ av kött kosten innehåller men också på vilken typ av livsmedel vi väljer att ersätta en minskad köttkonsumtion med.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE AVHANDLINGEN I FULLTEXT. (PDF-format)