Sökning: "mat och hälsa"
Visar resultat 1 - 5 av 37 avhandlingar innehållade orden mat och hälsa.
1. Health and Nutrition in the Tarahumara of Northern Mexico : Studies among Women and Children
Sammanfattning : Belonging to an indigenous group in Mexico is usually associated with poor health, mainly as the result of social isolation from the mainstream society. The Tarahumara are no exception. They constitute the largest indigenous group in northern Mexico and one of the most marginalized ethnic minorities in North America. LÄS MER
2. Sami lifestyle and health : epidemiological studies from northern Sweden
Sammanfattning : The aim of this PhD thesis was to expand the current knowledge of “traditional Sami” diet and lifestyle, and to test aspects of the Sami diet and lifestyle, specifically dietary pattern, macronutrient distribution and coffee consumption, in population-based epidemiological studies of mortality and incident cardiovascular disease and cancer in a general population.In Paper I, semi-structured interviews were conducted with 20 elderly Sami concerning their parent’s lifestyle and diet 50-70 years ago. LÄS MER
3. Ekologisk mat och psykisk hälsa : unga vuxnas existentiella relation till mat som strategi för välbefinnande
Sammanfattning : Med utgångspunkt i eko-psykologin och ett livsvärldsfenomologiskt perspektiv beskrivs unga vuxnas val av ekologisk mat som en naturbaserad form av självterapeutisk intervention för att förbättra psykisk hälsa. Syftet med undersökningen var att försöka förstå hur unga vuxna aktivt använder relationen mellan kropp och mat i vardagen som del av en strategi för att uppnå välbefinnande och bättre hantera existentiella problem och ängslan inför framtiden. LÄS MER
4. Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal : health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity
Sammanfattning : Det övergripande syftet var att undersöka mat- och måltidsrelaterade faktorer som bidragande orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdom.I en sensorisk studie jämfördes individer som insjuknat i hjärtinfarkt med en frisk kontroll-grupp med avseende på preferens för mat med hög respektive låg fetthalt, smakkänslighet för grundsmakerna (surt, beskt, salt, sött, umami och metalliskt) samt det beska ämnet 6-n-propylthiouracil (PROP). LÄS MER
5. Professional Food Purchasers’ Conceptions of Environmental Issues
Sammanfattning : .... LÄS MER