Sökning: "mat och hälsa"

Visar resultat 1 - 5 av 37 avhandlingar innehållade orden mat och hälsa.

  1. 1. Health and Nutrition in the Tarahumara of Northern Mexico : Studies among Women and Children

    Författare :Joel Monárrez-Espino; Ted Greiner; Gunilla Lindmark; Homero Martínez; Reynaldo Martorell; Uppsala universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; International health; acculturation; anemia; anthropometry; body shape; cognitive anthropology; qualitative methods; ferritin; food; indian; infant feeding; malnutrition; Mexico; micronutrients; obesity; overweight; Raramuri; school children; Tarahumara; westernization; women; Internationell hälsa; Public health science; Folkhälsovetenskap;

    Sammanfattning : Belonging to an indigenous group in Mexico is usually associated with poor health, mainly as the result of social isolation from the mainstream society. The Tarahumara are no exception. They constitute the largest indigenous group in northern Mexico and one of the most marginalized ethnic minorities in North America. LÄS MER

  2. 2. Sami lifestyle and health : epidemiological studies from northern Sweden

    Författare :Lena Maria Nilsson; Bethany Van Guelpen; Anna Winkvist; Per Lenner; Per Sjölander; Peter Bjerregaard; Umeå universitet; []
    Nyckelord :MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; Sami people; traditional food; traditional lifestyle; the VIP cohort; mortality; cancer; cardiovascular disease; folkhälsa; Public health;

    Sammanfattning : The aim of this PhD thesis was to expand the current knowledge of “traditional Sami” diet and lifestyle, and to test aspects of the Sami diet and lifestyle, specifically dietary pattern, macronutrient distribution and coffee consumption, in population-based epidemiological studies of mortality and incident cardiovascular disease and cancer in a general population.In Paper I, semi-structured interviews were conducted with 20 elderly Sami concerning their parent’s lifestyle and diet 50-70 years ago. LÄS MER

  3. 3. Ekologisk mat och psykisk hälsa : unga vuxnas existentiella relation till mat som strategi för välbefinnande

    Författare :Elisabeth von Essen; Sveriges lantbruksuniversitet; Sveriges lantbruksuniversitet; []
    Nyckelord :SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES; MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP; MEDICAL AND HEALTH SCIENCES;

    Sammanfattning : Med utgångspunkt i eko-psykologin och ett livsvärldsfenomologiskt perspektiv beskrivs unga vuxnas val av ekologisk mat som en naturbaserad form av självterapeutisk intervention för att förbättra psykisk hälsa. Syftet med undersökningen var att försöka förstå hur unga vuxna aktivt använder relationen mellan kropp och mat i vardagen som del av en strategi för att uppnå välbefinnande och bättre hantera existentiella problem och ängslan inför framtiden. LÄS MER

  4. 4. Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal : health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity

    Författare :Erika Rapp [Nordin]; Åsa Öström; Inga-Britt Gustafsson; Judith Annett; Inger M. Jonsson; Mai-Lis Hellénius; Örebro universitet; []
    Nyckelord :Abdominal fat; Basic tastes; Bitterness; BMI; Coronary heart disease; Dietary fat content; Eating context; Food; HDL-cholesterol; Health promotion; Intervention; Meal; Perception; Preference; PROP; Beska; BMI; Bukfetma; Fetthalt; Grundsmaker; HDL-kolesterol; Hjärtinfarkt; Hälsa; Intervention; Mat; Måltidsmiljö; Preferens; PROP; Sensitivitet; Culinary Arts and Meal Science; Måltidskunskap; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Sammanfattning : Det övergripande syftet var att undersöka mat- och måltidsrelaterade faktorer som bidragande orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdom.I en sensorisk studie jämfördes individer som insjuknat i hjärtinfarkt med en frisk kontroll-grupp med avseende på preferens för mat med hög respektive låg fetthalt, smakkänslighet för grundsmakerna (surt, beskt, salt, sött, umami och metalliskt) samt det beska ämnet 6-n-propylthiouracil (PROP). LÄS MER

  5. 5. Professional Food Purchasers’ Conceptions of Environmental Issues

    Författare :Kerstin Bergström; Göteborgs universitet; []
    Nyckelord :LANTBRUKSVETENSKAPER; AGRICULTURAL SCIENCES; Environmental information; food supply system; sustainable development;

    Sammanfattning : .... LÄS MER